Kooklijn:
opvoeden is voeden is behoeden
Het
toenemende overgewicht bij kinderen is een groot probleem.
Door hun zwaarlijvigheid kunnen ze zich fysiek niet evenwichtig
ontwikkelen wat vaak desastreuze effecten heeft op hun
sociale en mentale prestaties. Een meer samenhangend en
gezond voedingspatroon versterkt de effecten van de sportactiviteiten.
Een
school met een eetcultuur maakt kinderen bewust van wat
zij consumeren. Het meewerken aan inkopen, voorbereiden,
koken, uitserveren, opruimen en afwassen waar ook stagairs
van het vmbo en het mbo betrokken zijn transformeert deze
eetcultuur naar een impliciete respectcultuur en zorgcultuur
die de sociale cohesie tussen de groepen onderling kan
versterken.
Naast de louter technische skills – koken
- is er ook hier weer sprake van sociale skills
– van inkopen tot verzorgen - en culturele skills
– van het ontwikkelen van smaaksensibiliteit tot
aan geleefde kennis van andere culturen. Hallal is hier
een even belangrijke invalshoek als biologisch voedsel.
In
een tweede fase maakt de keuken een doorstart als wijkrestaurant
zodat respect ook in de wijk doorwerkt. Hierbij ontstaat
economische bedrijvigheid die de eigenwaarde van de kinderen
vergroot en zelfs een financiele ruimte schept waarmee
andere activiteiten bekostigd kunnen worden. Al deze fysieke,
sociale en culturele componenten versterken de effecten
van de sportskills.
|