Ecolijn:
van grond via mond tot de kont
Het
voedsel dat gebruikt wordt komt altijd ergens vandaan. In
onze consumptiesamenleving is het met het besef van de oorsprong
van ons voedsel erbarmelijk gesteld. Voor kinderen staat
‘kip eten’ gelijk aan het consumeren van een
zompig witte textuur in een cellofaantje, dat met de magnetron
binnen enkele minuten beetgaar gestoomd kan worden. Wat
een kipnugget is, kan beter ongedacht blijven. Dat een kip
een gevederd beest op twee poten is die je, wil je deze
consumeren, eerst de nek moet omdraaien, is nagenoeg ondenkbaar.
De ecolijn zet in op het aankweken van interesse
en zorgbesef om de kooklijn en de sportlijn op een
hoger plan te tillen.
Een van de basisvoorwaarden voor de ontwikkeling van dit
besef is de aloude volkstuin waar kinderen hun eigen voedsel
planten, zien groeien en oogsten. Met dit cyclische besef
wordt niet alleen de lineaire hectiek van alledag gepareerd,
het versterkt ook het inzicht dat zorg en respect uiteindelijk
ook voor ons voedsel geldt. Deze voeling met de grond versterkt
de concentratie van de sportlijn en de aandacht van de kooklijn.
De algehele milieuproblematiek sluit op deze activiteit
aan met ecologische lessen over natuur en milieu. De hedendaagse
automobiliteit en ‘airconditioning’ - CO2 uitstoot
en fijnstof – staat hierin centraal.
Ook dit traject sluit aan bij het vorige traject. De tuinierskills
staan ten dienste van de sociale skills en de culturele
skills van de vorige trajecten en openen op zich weer
een nieuwe sociaal-culturele dimensie. Het zelf verbouwen
van voedsel geeft inzicht in de mondiale problematiek en
kan daardoor de solidariteit versterken die in de geglobaliseerde
wereld meer dan vereist is. Ook de culturele patronen van
voedselverbouwen en de economisch aspecten komen in de lessen
aan bod.
|